Στη ζώνη Πεζών του Ηρακλείου Κρήτης, σε μία περιοχή με πανέμορφους αμπελώνες που οι ρίζες τους φτάνουν ως το μινωικό αμπέλι, βρίσκεται το οινοποιείο της οικογένειας ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ. Εδώ καλλιεργούνται γηγενείς ποικιλίες όπως Βιδιανό,Βιλάνα, Κοτσιφάλι και Μαντηλάρι αλλά και γαλλικές όπως Syrah,Grenache Rouge και Mourvedre. Ανακαλύψτε κρασιά με ταυτότητα και χαρακτήρα!
Λίγα Λόγια
Οινοποιείο Μηλιαράκη
Η Κρήτη είναι απέραντη. Με γωνιές και θύλακες μοναδικούς και ανεξερεύνητους. Τόπους μαγικούς, όλο εκπλήξεις και ανατροπές. Λίγα χιλιόμετρα από το πολύβουο Ηράκλειο και μέσα στην καρδιά της σημαντικότερης αμπελουργικής ζώνης της Κρήτης τα Πεζά βρίσκεται το οινοποιείο Μηλιαράκη.Το οινοποιείο διανύει σήμερα την ένατη δεκαετία του και παράγει κρασιά προερχόμενα από γηγενείς ποικιλίες, όπως το Κοτσιφάλι και το Μαντηλάρι για τα κόκκινα, τη Βηλάνα, το Βιδιανό και το Θραψαθήρι για τα λευκά, τα οποία οινοποιεί και εμφιαλώνει με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Ωριμάζει ένα μέρος της ερυθρής της παραγωγής σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 225 και 300 λίτρων κάτω από ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Παράλληλα προσπαθεί να αναδείξει περαιτέρω τον κρητικό αμπελώνα μέσα από τις ποικιλίες του, καινοτομώντας και υιοθετώντας μεθόδους έως τώρα ανεκμετάλλευτες στην Κρήτη, όπως η παρουσίαση για πρώτη φορά λευκού κρασιού από Βηλάνα περασμένο από βαρέλι (Vilana Fume). Τέλος έχει εντάξει στο δυναμικό της ξενικές ποικιλίες, όπως το Syrah, το Mourvedre, το Grenache Rouge και τη Roussanne. Το οινοποιείο αναπτύσσει ιδιόκτητο και συμβολαιακό αμπελώνα 250 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Πεζών και συνεργάζεται με ντόπιους καλλιεργητές με στόχο τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των σταφυλιών. Η συνολική παραγωγή ανέρχεται σήμερα σε 350.000 φιάλες ετησίως, από τις οποίες το 20% εξάγεται. Κύριοι προορισμοί στο εξωτερικό είναι οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Σερβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Κίνα και η Αυστραλία. Από το 1998 το οινοποιείο δέχεται Έλληνες και ξένους επισκέπτες έχοντας δημιουργήσει έναν εκθεσιακό χώρο γευσιγνωσίας όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ειδική προβολή βίντεο, να περιηγηθεί στα παλιά μηχανήματα του οινοποιείου καθώς και να δοκιμάσει όλη τη γκάμα των κρασιών του Κτήματος.